Hooggevoelig

Hooggevoelig

Hooggevoeligheid

Het lot van hooggevoeligheid is voortdurend ‘blootgesteld’ worden aan energieën die minder zacht en liefdevol zijn dan jouw diepste wezen. Dan, zoals ik het zie, het diepste wezen van ieder van ons. Het enige verschil is dat bij een zgn. hooggevoelig iemand deze zachte en liefdevolle energie wat meer ervaren wordt in het hele zijn. Niet zelden ‘ongewenst’ omdat het integreren van hooggevoeligheid een hele opgave is. In essentie is het echter het mooiste waartoe we uitgenodigd worden; is het de uitnodiging tot leven. Onze geboorte krijgen we cadeau; leven mogen we verwerven. Dit vraagt om goede zorg voor ons gevoel; het koesteren ervan en helpen floreren. Op die manier kunnen we hooggevoeligheid transformeren tot hoogbewustzijn.

Dit vraagt het wel openstaan voor maar niet aangetast worden door energieën die het eigen zijn niet ondersteunen. Om trouw aan en geloof in jezelf. Aan het lichtje dat je bent.

Energieën die afbreuk lijken te doen, kunnen juist gebruikt worden om de innerlijke heelheid te versterken, bekrachtigen. Kunnen dienen tot groeien in bewustzijn. Hoe dan? Door zo’n energie toe te laten en te onderzoeken. Wat is haar diepste betekenis? Die blijkt vaak anders te zijn dan het eerste ‘oordeel’ dat ze oproept. Doorgaans is dat ‘afgewezen worden’, ‘falen’, ‘tekort schieten’, ‘niet gezien worden’. Wat eigenlijk niet méér laat zien dan dat iets in jou nog ontvankelijk is voor afkeuring; zichzelf nog afkeurt. Als het lukt te begrijpen dat dit uitsluitend iets over jou zegt, kun je daarna waarschijnlijk beter zien wat de oorspronkelijke energie over de ander of de situatie zegt. Dit is onderscheidingsvermogen. En daar je voordeel uit halen; méér jezelf worden door het afwijken van de ander. Ik geloof dat elke situatie iets moois biedt. Hoe moeilijker de situatie ervaren wordt, hoe groter de winst kan zijn. Hoe meer verworven licht zij als uitkomst kan hebben. Het licht van bewustzijn, van liefde. Heelheid. Het licht dat onze innerlijke zon steeds meer laat stralen.

We were born to shine*